tisdag 13 maj 2008

datorprogramm

Idag skall jag nog läsa lite manualer så att jag kan få till det där med att stygnsätta inscannade bilder och motiv....her ju haft en idé sedan jag köpte ugglorna om att göra en bebisfilt med broderad uggla på veloursidan...en stor uggla....och vad passar inte bättre då än att läsa manualen en gång för alla...tyvär har jag inte de nya 4D i pappersformat så det blir väl roliga pdf-filer!

...eller så kanske kanske jag borde göra den där minioverallen i storlek 50 nu när det blåser kyliga vindar igen...hmmm...måste nog fika lite på saken!

Lilleputtland

I söndags blev jag berörd av en ett litet liv som visst hade bråttom att träffa sin familj. Jag har länge gått och funderat på vad jag skall sy av ugglorna och om jag skall sy något litet till min lill*n. Nu tog jag tillfället i akt och tog fram sax, tyg och mönster.


Två sparkbyxor i storlek 40 (skall inte sådana ha fötter egentligen?!) en i blå uggletrikå och en i supermjuk stretchfrotté. Båda har marinblåa kantband.

Små omlottröjor i stretchfrotté och trikå, båda i storlek 40.


Denna sparkbyxa är till Lill*n, i storlek 45....var sugen att sy i det röda men bruna ugglorna är mer könsneutrala, så det fick bli brunt denna gång. Sydde dem även för att jag är nyfiken på hur Ottobres minikläder passar lilleputtarna.

Ett vitt stretchfrottékit till Lill*n i storlek 45.

Material: Uggletyg och mudd från Jofotex, stretchfrotte´ och trikåbanden från Ohlssons tyger
Mönster: Ottobre nr 6/2007
Maskinval: det mesta tråcklar jag ihop på vanliga maskinen och sedan har jag overlockat på Pfaffen. blev även några top cover sömmar på byxorna. Täcksöm till muddarna (ökade spänningen på undertråden och pressarfotstrycket till 4, stygnlängd 3.5 för att enklare kunna svänga vid axelbanden
Resultat: De blev väääldigt små och söta kläder men jag är som vanligt skeptisk till Ottobres mönster (man lär sig visst aldrig!!). Trodde att deras "prematurkollektion" faktiskt skulle vara minikläder men jag tycker tex att byxorna i storlek 40 blev breda med korta ben och benmudden/öppningen är ju jättestor! (ok, vet inte hur man skulle sy fst mudd om de var pyttepyttesmå men några cm mindre går nog!). Tröjorna är i ett enda stycke och det skall väl bli intressant att se om de passar eller om de bara blir klumpiga och bylsiga för de små liven. Här är öppningen till handleden betydligt mindre än benöppningen i alla fall!
I vilket fall som helst så ligger de blåvita kläderna på lådan, passar de inte till den tilltänkte så kanske det finns en stor nalle eller något som kan få lite blåvita kläder!!
Borde kanske ha tagit mig tid att lära mig bandkantaren för egna muddremsor men nu visste jag inte hur mycket tid jag hade så det blev nåla fast för hand, sy, nåla igen och sy....kanske lika bra att jag gjorde det för "hand" för 4 lager muddväv blir ju ganska tjockt!
Önskar: att jag hade haft mönster från "förr", gärna de som gamla FIXfabriken använde till sina småbarnskläder. Jämförde nämligen en omlottröja i storlek 50 från 1975. Min storebror kom nästan 6v för tidigt, och visst kläderna var lite stora när man kollar på gamla bilder men den tröjan var ungefär lika stor som Ottobres storlek 45, fast med längre ärmar...så nog är jag fundersam till huruvida passformen funkar eller ej. Kommer nog kalla Ottobre för OttoBRED, som sambon myntade igårkväll!!
Nästa gång: skulle jag använda dessa mönster igen (finns i storlek 40-45-50-56) så ökar jag nog lite på benlängden, minskar benöppningen och gör benmudden dubbelt så lång så att man kan vika upp/ner den, minskar nog även på bredden på byxorna. Tröjan lägger jag nog oxå till någon cm i ärmen....får återkomma med passformen om några dagar när min kotte är ute...verkar inte vara så punktlig som lilleman! (brås väl på sin far, hahaha)