lördag 16 augusti 2008

reseskötväska "Elisabet"

Vad gör man när man är på resande fot och det inte finns skötbord på varenda ställe man besöker? Jag blev tokig på detta under semestern, svaret fanns i Fågelmara!

resklar skötväska, stängningsanordning med stor knapp och rundresår
...öppnad skötväska...

...helt utfällt skötväska. Praktiska fickor på sidorna, tre till vänster och två stora till höger. Fickorna rymmer allt man kan tänka sig för ett byte, blöjor, våtservetter, klädombyte, trasor mm mm
Mönster: Elisabet i Fågelmara
Tyg: akrylatväv (1m) till utsida mm och lakansväv/bomullstwill 75cm till foder +2(45x70) till skötmadrassen,
Material:plastad frotté till madrassen, polyeterskummadrass 38x65x2cm alternativt två lager tjock vadd som stoppas in i madrassfodralet/örngottet i lakansväv. Två rundstavar 20cm långa ca 1-1,5cm i diameter till handtag samt kardborre till fickorna och som håller madrassen på plats. Rund resårsnodd och en stor knapp behövs till stängningsanordningen.
Metod: sydde ihop akrylatväven och fodertyget räta mot räta på overlocken, sömm nr 18 "4 trådig overlocksöm", lämnade ett vändningshål i ena kanten. Sydde flärparna till handtagen, räta mot räta, obs endast långsidorna! Därefter sydde jag fast dem på väskans utsida. Sydde fast kardborrebanden till fickorna, sydde ihop väskans kortsidor för att få till fickorna helt enkelt. Sydde fickindelningarna, tre fickor på ena sidan och två på andra. Sydde stickningar på de kanter som behövde det. Klippte till madrassen och plastade frottén som jag sydde av hörnen på så att frottén sitter på utan att åka av.
Modifiering: testade med en skötmadrass i vadd och även en i polyeterskum och kom fram till att det blev lite mjukare för bebben och jag inbillar mig att den madrassen vägde mindre än vaddmadrassen. Sydde även ett madrassfodral i örngottsmodell så att jag kan ta ut madrassen och tvätta allt separat om jag så vill....plastade frottén bör ju dock skydda mot olyckor ;=).
Har även sytt fast kardborre på skötväskans foder (precis där stängningsanordningen sitter, fast på insidan) under madrassen samt på madrassens baksida så att den inte smiter iväg.
Resultat: Toknöjd! verkligen en ursmart och praktisk skötväska, snygg blev den oxå! Tack Frida för att jag fick låna och mäta lite på din!
nästa gång: oj, hade hemskt gärna velat göra en i ett häftigt marimekkotyg med röda hus och svarta tak...men det kostar ju 400kr/m!! när jag blir rik och berömd kanske.... =)