onsdag 26 mars 2008

näsduksfodral
Fick en förfrågan om lite näsduksfodral för ett tag sedan, (har bara inte haft tid att uppdatera här!) och det passade bra att börja sy dessa på overlocken, snabt och enkelt...fast är man lite perfektionistiskt lagd går det ju åt lite tid ändå, vill ju att de skall vara snygga och välgjorda, och det tycker jag nog att de blev.
Tyg: diverse som fanns i tygkistan mfl ställen hemma! fodrade med vit eller orange lakansväv.
Sömval: overlockade ihop med söm nr 5 (2-trådig overlock, smal, skärbredd 6.0) för att jag ville ha så smala sömsmåner som möjligt. Kompletterade denna overlock med en vanlig raksöm på D1:an.
resultat: mycket nöjd med allt, tygerna, sömmarna och det blir inga glipor när näsdukarna ligger i fodralen

pyjamasmuddisar...overlockade!


lilleman behövde nya pyjamasbyxor, och eftersom jag känner mig lite mer säker på min overlock nu så slog jag till och sydde dessa igårkväll. Måste bero på nya byxorna för idag somnade Alfred utan gnissel och gråt, men så är oxå klas kanin tillbaks igen!
Tyg: flanell köpt på söders tyger här i tokholm i höstas kostade ca 79kr/m
muddar: stoff och stil
mönster: eget, lade till 3 cm i benslut och 2 i midjan i övrigt samma som mina tidigare muddisar.
Sömval: söm nummer 18 (4-trådig overlock) justerade trådspänningen lite när jag sydde ihop flanellen (50-40-14-32) skärningsbredd 5.75 ca. För muddarna + flanellen: 50-40-20-30.
Resultat: störtnöjd! ...ökade på lite extra på alla muddarna jämfört med i höstas då lilleman blivit lite rundare om magen och längre. midjemudden klipte jag till i måtten 40x18, benmuddarna i 14x17...lite går ju bort när man overlockar med kniven inkopplad.

flaxflax...


Nya färger i flygfabriken. Kunde inte motstå rött och orange kombinationen! Piloterna har tvåfärgade silkesfransar som frisyr. Detta är de första två i en serie om 4a (piloternas hår är lite olika för att få originella plan!)

flaxoflot på efterkälke...


Ett plan han inte bli klart i flygplansverkstan när de andra flaxoflot-planen flög iväg (de han dock få ögon först, hahaha!). Detta fick dock en inrikes destination, och glädjer förhoppningsvis en liten 4 månaders kille!

en liten rapport...

Hej alla som är här och kikar in då och då, det har varit lite stiltje på bloggfronten just nu, men jag har använt tiden till att sy flygplan, dykfickor och näsduksfodral. De senare på min overlock och när man sitter vid den och njuter så har man inte tid att uppdatera så mycket på nätet!

Overlocken går som smort och jag kan nog påstå nu att jag lärt mig trä och fixa med de första 20 sömmarna. Den är verkligen användarvänlig, inte mycket krångel någonstans och det är enkelt att justera maskinen mellan olika sömmar, täcksöm, kedjesöm, overlocksömmar mm mm. Mest handlar det om att flytta/sätta dit/ta bort olika nålar och antalet trådar för de olika sömmarna, fälla ner/upp kniven och/eller sätta på/ta bort en "converter" på den röda trådföraren. mycket enkelt!! Infon om de olika sömmarna får man i LCD displayen så man behöver inte gissa vad som skall göras eller något sådant.... Jag har heller knappt behövt justera någon trådspänning, ingen diffmatning, endast lite var jag vill att kniven skall skära i tyget för vissa sömmar och tyger men det görs enkelt med en liten ratt på vänstra sidan av sybordet. Jag är verkligen såååå nöjd och kan varmt rekommendera alla som går i overlocktankar att köpa denna maskin...och gör det då från england för att få ett bra pris!! (kolla mitt inlägg från 28/2-08 här)