lördag 12 juni 2010

Hur skulle ni ha gjort???

HÄR är en länk där man ser bättre hur kläningen är skuren osv

Jag måste be er om hjälp där ute, hur skulle ni ha gjort om det står att mönstret är gjort för personer som är 168cm. Inget +/- visst antal cm som det tex står i Ottobrewoman (4cm). Det står ju att man skall förlänga på alla ställen, två förlängningslinjer på liv/bystdelen, ett på kjoldelen.

Jag är 175cm lång och skulle därmed behöva förlänga med 7cm, men eftersom klänningen är knälång borde man ju dra av 1-2cm för det och fördela de andra 5cm på mönstret. MEN det står ju aldrig hur det kan vara bäst att fördela centimetrarna! Jämt fördelat, mer över bysten/under bysten eller i kjoldelen om man har någorlunda normala proportioner på bål och ben.

OCH kan det verkligen vara så att Burda inte har något +/- för längden?? Måste alla som inte är exakt 168cm förlänga och förkorta?!

Jag är lite trött på att sitta och anpassa mönster och sedan passar de ändå inte, blir typ trots allt förstort osv....
min senaste pintuck-klänning i strlk 38 lät jag bli att förlänga och den blev ju ändå förstor och enligt måttabell skall jag ha strlk 40 om man går efter bystmåttet....suck det börjar hopa sig små moln med blixtar i över mitt huvud....

tacksam för tips och förlag på hur göra!

vuxenkläder

Den senaste tiden har jag klippt ut en massa barn och vuxenkläder och sytt sytt sytt, så blev overlocken sjuk och åkte till verkstaden och jag klippte ut mer och ritade mönster....och sörjde bristen på overlocken, tänk va man blir beroende snabbt! ;=)

Här är i alla fall några av skapelserna, en giftgrön fordonsomlottröja i strlk 40. Jag vet dock inte om den kommer passa, tyget betedde sig ganska annorlunda mot när jag sydde i samma storlek till mig HÄR. Jag får hålla tummarna! I nästa inlägg kommer matchande tröja till tvillingmammans son bla.

Jag har även börjat klippa i mitt prästkragetyg, ganska många plagg blir det, har faktiskt blivit 3st tunikor, visar bara två här för de ser ju nästan lika dana ut bara olika storlekar! Det är meningen att de skall se ut som bilden nedan, vikt halskant med framillonband på avigsidan, men när jag skulle klippa ut till mig själv så glömde jag helt bort sömnsmånen i halsen pga att jag klippt ut ett gäng tröjor som inte skulle ha sömnsmån i just halsen så det gick av bara farten.
....räddade tunikan genom att bandkanta med vit muddväv, tog diff.matning på 1,5 eftersom tyget var tunnt och slidrigt och lite finribbat och jag vill inte ha en halsringning som går från axel till axel. Blev ganska nöjd med den vita kanten, blev lite snett på ena sidan för jag hade en liten medhjälpare!

Håller även på med min tredje "pintuck-klänning". Den första sydde jag julen 2008 men blev inte färdig före julledigheten....slutade amma och då passade den inte alls, den var i strlk 40. Så klippte jag ut en ny för ett tag sedan i strlk 38, sydde ihop den när min overlock var på verkstad....och den var oxå stor så den skall jag färdigställa till en vän. På G är således en i strlk 36, åtminstonde i fålldelarna, oket får nog bli 38 om mina simmaraxlar skall få plats. veet dock inte om jag skall hotta upp min egen med någon skojig ficka och kanske en krage...det är i alla fall sååå kul att sy vuxenkläder igen!


Mönster: ottobrewoman
Modifieringar: omlottröjan är en strlk 40 rakt av, endast förlängd 3cm nertill, En prästkragetunika är i strlk 40 rakt av, den till mig är strlk 40 med 2cm förlängt liv, den 3e är i strlk 42 med 3cm förlängning, 2cm i livet och 1 cm 25cm från nederkanten för att jämna ut förlängningen. Pintuck-klänningen är strlk 38 rakt av för knälång variant.