onsdag 27 augusti 2008

elefantklänning "Märta"


Resten av en beställning jag fick av en vän familj är nu klar! Bankade i tryckknappar efter frukost eftersom jag tycker inte de sitter tillräckligt fast med bara "whitecrafttången" (?) trots att jag har starka händer och bra grepp.
...passade även på att banka på tummen oxå, säkert bara för att jag tänkte "akta tummen", blir säkert en blå nagel, ont gjorde det i alla fall, ...så ont att sonen började gråta!!
Material: retroelefanter från Jofotex, knappar från SoS, muddväv från...hmmm tygförrådet
Mönster: "egenmodifierat", skulle använt ett från ottobres senaste nummer men jag var skeptisk så det blev en klänning av ett 70-talsmönster som egentligen är för hängslebyxor. gjorde den lite halvlång för jag tycker inte att barn skall ha muskort, hahahaha!! ...så har unga damen något att växa i oxå! Eftersom beställningen gjordes utifrån ottobres lilla västklänning med ficka på magen, så gjorde jag en egendesignad liten magficka med.
Maskinval: overlocken till det mesta, använde söm nr 13, 3-trådig smal flatlocksöm (70-36-70) för att sy sidsömmen och nr 2, 2-nålars bred täcksöm för att lägga upp den nertill samt mudden på fickan. Muddkantbanden upptill gjorde jag dock på traditionellt vis och sydde fast med tvillingnål eftersom jag inte ville riskera att behöva sprätta en massa om det skulle bli tokigt med overlockens täcksöm. Det är just de snäva svängarna som jag "fegar" för, men jag har en testklänning på G som jag testar min bandkantare med!
Resultat: himla nöjd! prövade den på min A i morse och han var jättesöt i den! ;=) Även nöjd med mönsterpassningen av fickan samt designen av den!
Nytt för mig: att sy en klänning, och att inse att det tar längre tid än vad man tror att sy ett så här tillsynes enkelt plagg...men det är extra pill med detaljer som en ficka tex!

Fick en förfrågan från en kvinna i utlandet om jag kunde sy en elefantväska med tillbehör, samma som denna, så det är vad jag spenderat de senste 8 sytimmarna med! Alltid lika kul att få syuppdrag från personer som hittar till min blogg!
Extra tillbehören består av: näsduksfodral, testade sy av hörnen för att se hur det blev (om det inte funkar kan man alltid sprätta bort avsyningen eftersom jag inte klippte bort den lilla biten). En innerficka på sladd för små pinaler som kan försvinna,
Material: tyg Superbuzzy (undrar om de tar in elefanterna igen?), poplin och snöre från stoff och stil, kantband, tråd och blixtlås från Bibbis textil
Mönster: eget, inspirerat av "knåpmodern".
Maskinval: overlocken till det mesta! Testade att bandkanta med min "universal tapebinder" med färdiga kantband och det funkade utmärktSydde ganska mycket med söm nr 10, 3-trådig smal overlocksöm (inställning: 40-30-26), bla för att överkasta alla kanter, samt till näsduksfodralet.
Resultat: valde kantbandaren för att det tar en mindre evighet att sätta på kantbanden annars och jag tyckte att efter 8timmars arbete med väskan så får man ju dra gränsen någonstans! .....eller får man ta betalt för tiden man lägger ner oxå, men vem betalar 1000-1500kr för något välarbetat unikt?! (massproduserat, slarvigt med en märkeslapp på kan man betala mer för som sambon sa!). Även om det är lite separationsångest när jag klipper i elefanttyget så är det kul att förädla det och jag blev såklart nöjd med resultatet, men förvånad över hur lång tid det faktiskt tar från klippa ut tyget till färdig produkt!!
Nu skall den bara läggas på lådan, så får jag hoppas att ägarinnan blir lika nöjd som jag!