onsdag 17 mars 2010

loppmössa



Det blev vår före jag hann sy en ny mössa till storbus som fått ha en förstor Pop mössa i vinter med tunn mössa under, ...stackars barn!!

Hur som helst så stickade mormor fina mössor till barnen förra våren, en enkel kvadrat hopsydd längst med en långsida och en kortsida, jag tänkte redan då att man borde kunna sy ihop den så att man kan få 4 horn istället för två. Så häromkvällen klippte jag ut mössa och testade sy till mig själv först och den blev jag nöjd med, kunde kanske varit någon cm längre så att det blev lite mer pös men den funkar som den är och färgen är vårig!!
trikå från e-slöjd.





Så fick tillslut storbus sin nya mössa, grå med stjärnor hade han valt ut så då blev det så! ...lillbus fick en i orange/blårandig velour med blå fleece på insidan. Jag köpte velouren förra året men den har mest legat och mognat, den passar suveränt bra till mössa i alla fall så det lär bli fler!
Storbus fick även en med fleecefoder och mer pös i än den första helt i velour....bilder kommer!

...varför kallar jag den för loppmössa?
-jo för att jag tycker den ser ut som en pappersloppa...sådana där man vek när man var mindre!

tillägg, det är absolut inte jag som kommit på idén, den har funnits i huvudet och jag blev full i skratt när jag såg den runt om på andras bloggar, så jag slog slag i saken och gjorde en själv...och nu kan jag knappt sluta! :=O

mera tröjor...

Som vanligt vaknar man upp en morgon och inser att Storbus alla tröjor är lite för korta i ärmar och nertill! Så jag slängde ihop denna men har inte hunnit blogga om den eftersom jag aldrig hinner ta kort på den före den är på den lille mannens kropp och blir skitig!

Tycker att kombinationen av turkosblått med den röd/vita randen och marinblåa muddarna blev mycket lyckad! Sambon blev oxå mycket glad över nästan mönsterfritröja, han har efterlyst enfärgat hur länge som helst!
Kom på ett sätt att få till snygga kanter på mina stora namnlappar (jag klipper av det överflödiga svarta, tar en gaständare och för kanten försiktigt vid det blåaste på lågan längst ner på ljuständaren, då smälter det i lagom takt och börjar inte brinna som jag tycker det kan göra lätt med en vanlig tändare....det skulle även kunna funka att ta den avklippta kanten mot ett varmt strykjärm med risk för kladdigt strykjärn)

Så att jag kunde sy fast min klaramedk-lapp på framsidan, något jag kommer fortsätta med på framtida tröjor! (har inte hunnit sy i min tvättetikett eller storleksetiketten än ser jag nu!)

Material: interlocktrikå från Jofotex, muddar från Stoff och stil
Mönster: Mitt favorit raglanmönster (strlk 62-104) strlk 92 på bredden och förlängt 2cm nertill
Resutltat: vår/somrig och snygg tröja som passar till jeans och det mesta i Storbus garderob! ...nästan så att jag vill ha en i samma färger själv alternativt grönt och marin/vit rand...men den finns ju inte längre på jofotex tyvärr :=(

kläder in action, lillbus har en randig velourtröja jag inte heller hunnit blogga om!

...och en velourtröja med strjärnor till storbus...ett UFO som legat sedan i höstas, klippte och sydde ihop den relativt snabbt, skulle bandkanta halsringningen och upptäckte halvägs runt att det inte alls var svart mudd utan mörk mörk marinblå!! Så fick den ligga i UFO högen tills alldeles nyligen när storbus behövde en övertröja ovanpå tunn långärmad.
Vissa dagar är den ful andra dagar har han den på sig med glädje!! trotsålder antar jag!! ;=)


hur som helst så blev jag i alla fall nöjd med tröjan och det känns ju bra, halsmudden gjorde jag som en muddrullå för hand och inte med kantbandaren eftersom jag ville ha den lite bredare än vad mojängen kan åstadkomma. vid upplägget nertill tog jag tillfället i akt och använde en av maskinens topcoversömmar, tror bestämt det var en 6 trådig historia eftersom jag och söm nr 23 inte är kompisar längre av någon outgrundlig anledning.

Mönster: kan ha varit ottobre,
material: kan ha varit mjukatyger, muddar från stoff och stil
Rsultat: blev bra tillslut och bra att jag väntade med tröjan eftersom jag fick till halsmudden, muddrullån så snyggt med mitt nya sätt jag bloggat om tidigare (se tips och trix). Tycker även decocoversömmen blev snygg, jag vinglade dock lite när jag sydde i ren iver över att den funkade så bra!! :=O

(trådspänningen för topcovern var 2,3 på både gul och blå tråd...så att jag vet det i framtiden, säkert jättetrist för alla som inte har en pfaff 4874 att läsa om det)