torsdag 8 april 2010

smokingklänning


det här är vad jag har pysslat med i påsk, en smokingklänning i thaisiden med en långärmad bolero till min mamma som skall på smokingmiddag.

En enkel klänningsmodell tänkte jag från början, hittade den i senaste ottobre woman, men det blev mer komplicerat än vad jag kunde ana när det blev thaisiden i s f satain!

Jag var flera vändor i stan på siden Carlsson, först hämtade jag tygprover och skicade iväg till min mamma, sedan skulle jag köpa tyg och då fanns ännu ett nytt tyg som var sååå vackert, mörklila varp och blåturkos vävtråd....och för att köpa rätt mängd tyg fick jag gå hem och rita upp mönsterdelarna för att kunna lägga ut på tyget som bara var 112cm brett. Varje vända pratade jag med nya expediter som alla sa olika, en tyckte jag skulle "dubblera livet med lakansväv" en annan sa batist och den tredje tyckte organsa. All var i alla fall eniga om att jag inte skulle stryka mellanlägg på sidenet, förklaringen fick jag av den tredje expediten som jag sedan köpte allt tyg av, nämligen att limmet kan synas igenom sidenet som prickar på framsidan och det vill man ju inte!!

Det blev organsa som "dubblering" till liv och bolerons fram- och bakstycke samt i ärmsluten.

vad betyder nu "dubblering"? Jo man lägger ut organsan ovanpå sidenet och klipper ut allt tillsammans, ritar sömnsmåner mm på organsan och tråcklar ihop siden och organsa i ett och sedan behandlar man detta som ett tygstycke när man syr insnitten mm. Detta gick förvånansvärt bra att göra, tygen var sammarbetsvilliga!

Fodret till klänningen blev oxå mer komplicerat än vad mönsterbeskrivningen medgav, eftersom det blev fint tyg så är det ju trevligast och snyggast om man inte ser något foder krypa fram i ärmhål mm så det blev infodringar i siden, vilket blev lite mer komplicerat. Jag blev tipsad om att inte sy insnitt på fodret eftersom klänningen inte skulle sitta helt figurnära tyckte expediten att det var onödigt arbete....nu i efterhand har jag kommit fram till att det är bäst att sy insnitten om de hamnar på sideninfodringarna eftersom sidenet är lite stelare än acetatfodret.

Alla delar till klänningen klippte jag ut på 4-5timmar, det var många delar som skulle klippas ut i siden och jag ville såklart minimera tygspillet....så var det foder oxå som skulle klippas till, men SEN började det roliga, att SY! ....jag overlockade alla delar med en 3 trådig kastsöm, även om damen i affären tyckte att det var onödigt är jag glad att jag gjorde det för både sidenet och fodret trådade sig ganska mycket...testade nämligen att inte overlocka vissa delar.

Inprovningen var problematisk, jag blev inte klok på något när mamma prövade livet så jag sydde fast alla vecken på fålldelarna och tråcklade ihop liv med kjoldelen/fålldel och då satt den bättre, samt att jag gjorde längre insnitt i ryggen och lite mer diamantformade nertill, men det tog resten av dagen och halva tisdagskvällen förra veckan....det var nära att jag helt gav upp att sy klart klänningen, men när objektet provade med rätt BH under så blev det en 100% förbättring och jag kunde sy färdigt!

Arbetsgång klänning:
-klipp ut delar, fram och bakstycke dubblerat med organsa, dela bakrefållen i mitten för blixtlås, lägg till 1,5cm sömsmån på alla delar för att kunna anpassa storleken bättre då det är en festklännig!
-pressa fast lite stadband/formband på sidenet vid halsurringningen framtill
-tråckla ihop organsadelar med sidendelen
-sy insnitten fram och bak på livdelen
-sy ihop axel och sidsömmar (tråckla först och prova)
-sy fast vecken på fålldelen, OBS blixtlåset satte jag MB i s f i sidan eftersom det underlättar i och urstigningen i en festklänning!! Skaffade även ett 50cm långt klänningsblixtlås/dolt blixtlås.
-sy ihop fålldelarna i sidan,
-sy ihop fålldelar och fram/bakstyckena
-sy fast dolt blixtlås
-sy ihop kjolfållen MB
-sy fast fodret i halsringningen
-sy fast sömnsmånerna i fodertyget för att mininera att fodret kryper fram
-sy fast fodret i ärmhålen, "hand i hand metoden" ....låt foder och klänning ligga i varandra som det ser ut när den är färdig, aviga mot aviga, ta tag i fodrets räta och kläningens räta och lägg dessa mot varandra, börja i tex sidsömmen och nåla sedan ihop sida till axel fram, sy, nåla ihop sidan till axel bak och sy
-pressa isär delarna så gott det går, knöligt vid axelsömmen där det blir tight. sy fast sömnsmånerna i fodertyget
-sy fast foderfålldelar med livets foder
-lägg upp klänningen nertill, jag använde 1 + 2 cm, sy med lite längre raksöm
KLART


Arbetsgång för boleron
-klipp ut alla delar till utsidan, fram och bakstycken dubblerade med organsa,
-klipp ut foderdelar, ryggstycke och ärmar i acetat, ...obs, ärmen delades 15cm nerifrån, denna del klipptes ut i ultramarinblått dubblerad med organsa, som infodring med effektfärg.
-overlocka delarna och tråckla ihop de dubblerade delarna
-sy axelsömmar och sidsömmar,
-sy ihop ärmen från armhåla och ca 15cm ner, lämna resten ej ihopsytt
-sy rynktrådarna i ärmkullen
-sätt i ärmen och sy fast den
-sy ihop fodret på samma sätt, sy ihop infodringen på ärmen med fodret (lämna ett vändningshål i ena sidsömmen)
-placera fodret i boleron aviga mot aviga, sy ärmuppviket, 5cm sprund i ärmsömmen, med "hand i hand metoden"
-sy därefter igen resten av ärmsömmen på foder och utsidans tyg. vänd alltihop rätt igen.
-sy fast foder med utsidan, oxå med hand i handmetoden. sy hals, framstycke och bakstycke-framstycke i en enda söm
-vänd rätt genom ett vändningshål i fodrets sidsöm
-pressa försiktigt på sömmen så att inget foder syns från utsidan
KLART

problem på vägen:
boleron
: skulle egentligen ha en liten ståkrage men den fick jag skippa för det hette i mönstret att all sömnsmån var tillagd och det var den säkert men eftersom modellen var gjord för spetstyg, ofodrat sådant så skulle inte jag ha någon spetskant att sy fast på framstyckena och bakstyckets nederkant....alltså saknades det ca 1,5cm på dessa....grrrrr var min första tanke, tiden var alldeles för knapp för att sitta och klura ur göra istället, en ryschkant i klassisk ottobrestil hade ju varit snyggt men jag hade för lite av det ultramarinblå sidenet och jag testade på lite spillbitar att sy rullfållar på overlocken med olika diffmatningar men sidenet ville inte bli "saladsrynkigt" därför blev det utan krage och med pressarfots sömsmån istället och jag tycker det funkade bra.

klänningen: oj, många problem, ett var ju att inte siden beter sig och faller som satain! att min mamma är lite sned, att jag glömde min sybok som har bra info om vad göra om man får veck här eller där så att man vet vilken söm man skall ändra! att jag inte sydde insnitten vid axeln bak på infodringarna...mest estetiskt när man tittar i klänningen i och för sig!

Tidåtgång: hela tisdagen minus ca 2h för lunch, fika, middag....började 9 och slutade mid midnatt, 4h på onsdagmorgonen sedan åkte jag tillbaks till familjen i stugan i karlshamn ett dygn, ner till lund igen på skärtorsdagen, sydde ca 2h på kvällen och gav nästan upp. Långfredagen sydde jag från ca 21 till 0130. Påskafton var det aktivitet från 9-15, först klänningen och sedan boleron. påskdagen var det bolerosömnad för hela slanten, klar klockan 17!! ...det återstod dock att sy haka och hyske till klänningsskärpet och att sy fast det i sidsömmen med några små dolda stygn....men det fick objektet själv pilla med! ;=)

Resultat: med tanke på hur extremt kort tid jag hade på mig så måste jag säga att jag ka inte vara annat än nöjd!
Material: siden Carlsson på drottninggatan i stockholm

bäst av allt: jag skulle kunna ha klänningen och boleron om jag inte tjockar på mig, allt är sytt i storlek 40, kändes otroligt konstigt att jag och min ca 15cm kortare mamma skulle ha samma storlek, ok hade jag sytt till mig så hade i och för sig midjan blivit smalare och boleron hade kanske fått ha ej avkortade ärmar (glömde nämna att jag kortade ärmen med några cm)