onsdag 23 juni 2010

MIDSOMMARKLÄNNING

detalj på livstycket av klänningen

ÄNTLIGEN en klar klänning till mig som passar perfekt!! :=) I säkert två veckor har jag grunnat över om jag skall ändra i mönstret eller inte eftersom det var gjort för 168cm långa kvinnor och jag är 175cm. Att ta alla detaljmått som bysthöjd och rygglängd mfl själv är ju ett skämt, det går inte att mäta på sig själv och sambon fattar inte exakt hur noga man måste vara för om det så skiljer 0,5cm så kan man helt plötsligt vara flera storlekar fel.
Jag har mätt på mönstret för olika storlekar, bystmått och under-bysten-måttet, jämfört med mina mått och funderat på rörelsevidd.

Jag har googlat om rörelsevidd och inte blivit något klokare eftersom jag fått uppgifter som "lägg till 2-10cm för en klänning eller blus"!! Men när jag började tänka till lite och tänka efter så gick jag en mönsterkonstruktionskurs för flera år sedan och då mätte vi upk kroppen, visserligen har flera mått ändrats men rygglängden var samma och brösthöjden gjorde jag en ny grov uppskattning av när jag stod vid spegeln med måttbandet i högsta hugg. När jag jämförde med måttabellen på mönstret så verkade det som att både rygglängd och brösthöjd och vidd var samma som de tabellerade värdena för strlk 40. Alltså gjorde jag inga ändringar i mönstret utan klippte ut strlk 40 rakt av!

overlockade alla delar och arbetade mig igenom sybeskrivningen. Det gick hyfsat fort att få till klänningen, det mesta gjorde jag igår eftermiddag/kväll och nu är den färdig! Var dock i valet och kvalet om jag skulle ha med eller utan ärmar, tycker alltid att det är ett svårt val, generellt kanske jag lutar mer åt ärmlöst än med, tycker det är mer användbart och snyggare till mina armar än en kort liten ärm....men som ni ser så är det med ärmar nu, ändrar jag mig kan jag ju bara sprätta av dem och vips blir det en ny klänning!!


Mönster: Burda 7798
Material: 2,60m bomullstyg...lite glansigare än lakansväv, tättvävd så det förslår i alla fall! 55cm dold dragkedja
övrigt: Kjolvåderna är klippta på "skrådden" vilket ger ett fint svaj men jag kanske tycker att prickarna blev så "linjära" jämfört med livdelen.
Resultat: en solklar sommarfavorit!! kommer sy denna i bomullschanbrey utan ärmar och kanske i brunt med vita blommor. Livet är underbart! jag har faktiskt sytt klart en klänning till MIG i god tid och inte prioriterat kläder till barnen eller beställningar och det känns toppen.


Imorgon åker vi söderut till vänner i närheten av Västervik för midsommarfirande med klänningen i bagaget och obloggade tröjor till killarna ;=)

Glad midsommar önskar jag alla mina läsare och syvänner! :=)