onsdag 3 september 2008

Bandkantning med Pfaff 4874

Nu har jag äntligen tagit mig tid att testa min bandkantarmojäng till 4874an. Här tänker jag skriva lite om mina erfarenheter och lite inställningar, tips och trix. Om du oxå har en Pfaff 4874 och har några tips i skjortärmen kan jag skriva ner dem här, självklart med din signatur!

På nätet kan man hitta klipp där man ser tillbehöret in action, men man får ju aldrig veta hur göra om och när det inte går lika smärtfritt i verkligheten, tycker mer klippen visar att man kan göra ditten och datten med maskinen mha olika tillbehör!


********************************************
Så här gjorde jag och jag tycker det blev bra....men nog skall jag testa mer och uppdatera denna "instruktion" varefter jag blir klokare

1) klipp till en 40mm bred remsa i muddväv (eller det du vill kanta med) och för in den i bandkantaren. Här kan du se hur man gör interaktivt

2) dra ut en så lång bit av muddremsan att du kan få in den under foten, sänk ner nålen där du vill börja sy, dvs i rätt läge på vänsterkanten av mudden. OBS pressarfoten är fortfaranden upplyft! (se bild 1)


Bild 1. Nålen är nedsäknt i tyget där du vill börja sy, pressarfoten är uppe.

3) mata in tyget mellan de vikta kanterna på muddremsan, se bild 2. Pressarfoten upplyft och nålen är fortfarande nedsänkt i muddväven.Bild2. för in tyget mellan de vikta muddkanterna framför nålen som är nedsäkt i tyget och pressarfoten är upphöjd.

4). Börja sy långsamt. Dra eventuellt lite i muddväven bakom pressarfoten så att maskinen börjar mata tyget som det ska. Här har jag exprimenterat lite med olika differentialmatar inställningar och kommit fram till (nu i alla fall) att en diff. på 1,5 blir bra. Men jag är inte helt säker på om det behövs ändras på över huvud taget, enligt Söders tyger paffdamer skall man nästan aldrig ändra diff.matningen.


Hjälp till att mata in tyget ordentligt i bandkantningsmojängens metalldel, se bild 3, så att det inte blir förargeliga glipor mellan bandet och tygetBild 3. hjälp till att mata in tyget mellan de vikta muddremsorna när du börjar sy.

5).Nu är det bara att sy, jag försöker följa skåran i pressarfoten med muddkantens vänstra sida för att få en jämn sömm, se bild 4. Hjälper ibland till lite med pincetten på högerkanten så att den inte för för sig något dumt så att sömmen blir krokig osvBild 4. följ muddkantens vänstra sida med pressarfotens mittskåra när du syr.


6). Den färdiga kedjesömmen ser ut så här sedan, se bild 5.Bild 5. Färdigt resultat. mudden sitter ordentligt fast om tygkanten. (på baksidan hamnar sömmen en liten bit längre in på mudden då den kommer lite mer in på tyget när man syr)

7). Nu kommer jag till min specialare...min och min, jag har tittat på hur gamla barnkläder från 70-talet ser ut i kanterna och där gör man så här. Eftersom det är svårt (tycker jag i alla fall) att få till snygga snäva svängar med bandkantaren (tar gärna emot tips från er som vet) syr jag inte hela vägen runt på axelbanden utan syr av yttersta tippen genom att lägga tyget räta mot räta och sy en liten raksöm på vanlig maskin ca en pressarfot från kanten, se bild 6 klipper av överskotts kantband och vänder den rätt se bild 7.Bild 6. syr av yttersta kanten på axelbanden genom att lägga tyget räta mot räta och sy på pressarfotsbredd från högerkanten

Bild 7. resultatet från avigsidan när jag vänt allt rätt. Syr en liten hjälpstickning precis över min avsydda kant för att muddänden skall ligga på plats.

8) sedan är det bara att antingen sy knapphål och sy fast en hederlig knapp eller banka i tryckknappar.