söndag 20 september 2009

dopklänning


De senaste 10 dagarna eller så har jag försökt få till en klänning till en storasyster som skall gå på lillsyrrans dop! Skapelsen blev färdig igår, vilket känns ok men nog trodde jag att jag skulle hinna klart i början av veckan men jag har bara inte haft tid på kvällarna att sitta och sy pga familjeliv och jobb!

Jag stötte på lite patrull i söndagskväll när jag var i sytagen och barnen faktiskt sov tidigt på kvällen. Vi hade skippat ärmarna på klänningen för att kunna ha den länge, -inga ärmar som blir för korta när tjejen växer helt enkelt!! ...men hur göra då med halsinfodring och ärmöppningarna behövde ju oxå någon infodring då....jag bestämde mig för att göra den helfodrad eftersom kläningen ändå hade över och underkjol.

Det blev ett snabbt mail till Bibbi textil om hur göra med arbetsgången för ärmlös infodring!
så här gjorde jag:
1) sy halsinfodringen räta mot räta, pressa och vänd allt som det skall vara
2) klipp bort överflödigt foder i ärmhålen
3) nåla fast och tråckla fast fodret "hand i hand"
4) sy från sidsömmen på framstycket upp till axeln och lite längre om det går
5) sy från sidsömmen på bakstycket upp till axeln
6) vänd allt och pressa från insidan....eftersom det var manchestertyg på utsidan blir inte detta snyggt om man pressar rakt på det!


Material: blommig manchester "fine cord" från Ohlssons tyger....dyrt var det så jag hade förvånansvärt lite av det, tyvärr, nu när det nyupptäcktes i tyggömmorna.
Mönster: modifierat ottobremönster från 2006 om jag inte mins fel (hade inte själva tidnignen, bara avritat)
Maskinval: alla tygstycken overlockade jag med söm nr 11, sedan sydde jag ihop allt med vanlig raksöm på D1:an. nederkantn fick en rullfåll (nr 16, stygntäthet 0.8 på manchestern och 1.0 på det kraftigare sammetstyget. 0.5 i diff.matning för att få lite vackert fall!)
Resultat: tycker den blev väldigt tjusig, i efterhand skulle jag nog inte välja sammetsband i midjan för det var lite styvt och framförallt allt ludd och trådspill fastnar i den! skulle jag sy igen blir det nog satinband i midjan.