måndag 1 mars 2010

halsmudd för hand

Nu skall jag skriva ner hur jag gör min breda halsmudd, till mig själv och andra!

1) mät runt halsringningen, precis i kanten av tyget
2) klipp till en muddremsa som är (halsringsmåttet * 0,8-0,9 (beror lite på materialet)) x 5cm
3) sy en rundel av muddremsan
4) nåla fast den jämt i halsöppningen, jag brukar markera 1/4 på tröja och mudd och sedan sträcker jag tyget däremellan.
5) overlocka ihop mudd och tröja med tröjans tyg närmast pressarfoten, sträck lite lagom i tyget när du syr

6) lägg tröjan med rätsidan uppåt, och vik ut muddväven...ser ut lite som en polotröja nu
7) nåla fast mudden. Det är här du bestämmer hur bred du vill ha halsmudden, jag har gjort den ganska bred, kasnke bara 0,5cm att klippa bort när den är helt påsydd.


8)tråckla fast mudden och ta bort nålarna


9)sy fast mudden med en bred tvillingsöm, kanske 2-3mm från tröjkanten (pressarfoten kant i kant med skarven mellan tröja och mudd). Sträck lite lätt i tyget när du syr, annars strechar inte mudden lika bra när allt är klart!
10) trimma bort överflödig muddremsa på insidan av kanten.

K L A R T !

när man gör på det här sättet hamnar den breda tvillingsömmen precis utanför den overlockade kanten och det blir en bit av mudden som bara består av två lager mudd, inget tyg emellan. Jag tycker det blir jättesnyggt, det kan ju bli lite bulligt om man har 3 lager tyg hela vägen.

tuff tuff tuff...


För en tid sedan satt jag och bloggsurfade och hamnade på tilde textils blogg, hon hade sytt en blå tågtröja och storbus utbrast DEN VILL JAG HA MAMMA! Det blev en tygbeställning och till sist även en blå tågtröja. Jag har en brun/orange på gång som skall matcha storbus beställda byxor i oranget, men när ha såg att lillbus skulle få en i blått tyg ville såklart även storbus ha en likadan!
Sagt och gjort, fram med sax och tyg och slänga i hop en till tröja!Att klippa ut och syihop går relativt kvickt men pillet med muddarna tog tid, jag är dock mycket nöjd med resultatet. Testade mitt nya sätt på pyjamaströjorna och blev nöjd så det blev handpåsatt mudd för hela slanten!

Jag funderade en stund på vilken färg jag skulle ha på mudden, vitt är snyggt men ack så opraktiskt, i alla fall för mina busfrön! Lillbus fick röda muddar, snyggt men kanske lite tjejigt, så testade jag marinblå 2x2 ribb till storbus och det blev supersnyggt tycker jag även om det blev ytterligare en färg så ramar det in både tröja och storbus ansikte.
material: ribbmudd och tågtyg från jofotex
mönster: modifierat ottobre, rille t-shirt.
Resultat: Två glada barn! Bättre än så kan det knappast bli!! ;=) och tröjorna satt som en smäck, lagom vida/smala och lite längd i dem så att de kan växa i tröjorna utan att tröjorna ser för stora ut. Jag tror faktiskt jag skulle kunna säga att jag älskar raglanmodeller!!


...tröjorna invigdes på spårvagnsmuseet eller vad det nu heter, trevligt ställe som vi kommer besöka fler gånger, förhoppningsvis är inte alla biljetter till det lilla tåget slut då!

nya pyjamaströjorFörra veckan gjorde jag klart ett par nya pyjamaströjor till busungarna, (det var bara den ena som kom med på bild, de är ju nästan lika dana..) som behövde lite nya tillskott i garderoben. Byxorna från i somras passar fortfarande så det väntar jag lite med.

Tröjorna blev lite extra långa, går kanske ner över rumpan en bit, så att det inte blir någon otrevlig skiljsmässa mellan byxa och tröja när de sover med rumpan upp!! Muddar i ärmsluten så att tröjan kan användas länge då de är lite för stora, men det märks inte i och med att det är raglanskärning på dem.

Tyget från Polarn o. Pyret är i finribbad kvalisort, jätte mjukt och skönt, men det är svårt att få till snygg halsmudd med bandkantaren i såå töjbart tyg, därför gjorde jag på nytt sätt....nytt och nytt, så gjorde jag väl före jag hade overlocken, men med lite modifieringar (skall skriva en How to till mig och andra som vill prova).

Mönster: modifierat ottobre, tror det hette "rille t-shirt"
material: polarn o.pyret tyg från ohlssons i somras, muddväv från Stoff och stil.
resultat: även om det tog mycket mycket längre tid att sy fast halsmudden på detta handjagar sätt så blev resultatet suveränt bra, gillar den lite bredare mudden i kanten jfr med om jag använder bandkantaren. På detta sätt kan jag ju variera tröjorna mycket mer och använda samma mönster...fast snart är storbus större än största storleken så då får jag leta efter nytt favoritmönster!