fredag 10 april 2009

smultron och blåbär

Vårkänslor och värme, då behövs det kortärmat i garderoben!
Det prickiga tyget fyndade jag förra året, det var så mycket smultron och blåbär och lite marimekkoprickigt. Det skulle bli kortärmat till storbus men jag hann aldrig sy klart hans t-tröjor i rött och blått p g a allt kaos som var då. Tröjorna låg nästan färdiga, skulle bara sy till fållen på ärmen och nertill, enkelt men det blev aldrig av. Förrän nyss, när värmen kom.

tröjor till storbus, strlk 92/98

Klippte ut nya tröjor till Storbus (ovan) och sydde klart de gamla till Lillbus (nedan).
Tyvärr tycker jag inte att det blev så bra med mudden på några av tröjorna, "kontrollera muddens töjbarhet" heter det ju ofta i mönstrena men VAD skall man kontroller mot??? Vore ju logiskt att skriva så om man skall ta Xcm muddväv och dra ut till Ycm....kanske är det dags att bara skita i längden och bredden (som blev knäpp i detta fall) och bara mäta halsurringningen och ta bort 1/3 eller dito.

Eftersom tröjorna är till hemmabruk så kan man ju leva med att det inte blev helt som jag tänkt mig, och jag orkar inte sprätta bort och göra om på en lite t-tröja som går så snabbt att slänga ihop.

Kanske blev den röda lite tjejig med sin smala hals- och ärmmudd, kanske hamnar den i "säljalådan", det är ju inget fel på den annars.

tröjor till lillbus, strlk 74/80

Lillbus tröjor, nästan lika dana som till Storbus bara det att här var det den blåa som fick för smal halsmudd. Den röda tröjan fick bred mudd, kanske lite för bred, men jag testade lite för att se vad som kan vara lagom bred mudd! ....den blev kanske även lite slapp....eftersom jag körde på mönstrets rekommenderade muddvävslängd.

material: fyndat på ohlssons för ett år sedan
mönster: ottobre, kommer inte ihåg vilket nummer
resultat: älskar verkligen tyget, som är tunt och lagom stretchigt...vet inte riktigt vad det kan heta. Har skrivit upp till nästa gång att göra mudden bredare och kortare än vad de rekommenderar i mönstret!

9 kommentarer:

anna sa...

Jättefina tröjor!!

Minelo sa...

Fina tröjor och vilka härliga tyger!

Håller med dig om "kontrollera mudden" har också funderat på vad det är egentligen man ska göra.

KlaramedK sa...

tackar tackar!
...det är ju alltid så när man hittat något på ohlssons tyger, "varför köpte jag inte mer"

har funderat på att skriva till tex ottobre och fråga vad kontrollera töjbarheten betyder egentligen!

Glad påsk!

Botilda sa...

Snygga tröjor!

Jag mäter numera alltid halsringningen själv (eftersom jag inte litar på att jag klipper exakt som det ska vara...) och gör mudd på 75 procent av vidden. Funkar för mig. Men du får gärna fråga vad Ottobre menar - det kunde ju vara intressant.

Hello sa...

Jag gör som Botilda - mäter och tar bort 1/4. Det funkar nästan jämnt. Ottobres mönster litar jag _aldrig_ på detaljerna i. De är fina grundmönster men känns ofta slarvigt gjorda, tycker jag.

Härliga tröjor!

KlaramedK sa...

Håller med, ottobre(d)s mönster är fina men väldigt konstig passform....använder alltid en storlek mindre på bredden när jag syr efter deras mönster.

mätter nuförtiden oxå halsringningarna och tar bort ca 1/3-1/4. använder mest mudd från SoS.

elise sa...

jättefina! skulle du ville göra två til mina barn? jag tycker den smala mudden är jättesnygg; åtmindstone til tjejer.

Strumpetossa sa...

Vilka fina tröjor!

KlaramedK sa...

Visst gör jag två till Kidsen! är det röd till R och blå till T eller tvärtom, eller varför inte en av varje?!
...får jag frihet att göra en tjejigare variant till R? ..skall skicka länk till dig tror jag! :=)