torsdag 17 juni 2010

varken ut eller in

Jaha, nu har jag blivit så förvirrad att jag knappt vågar sy till mig längre, varför blir det alldeles för stort när måtten stämmer för en viss storlek??? jag begriper det inte! Visst kan det vara så att när jag köper något i en affär så kanske jag tar en mindre storlek för att jag tycker att den större är för fladdrig....men i en affär så står det ju inte någonstans att har du bystmått bla bla bla så skall du ha denna storlek...

Nu brjar jag känna en viss frustration, jag vill kunna mäta mig, kolla på en måttabell och sedan är det klart vilken storlek jag skall sy i, men icke.

Ofta kan det stå på mönstren hur stor blir omkretsen nertill på en klänning när den är klar, men jag hade hellre sett att det står hur mycket rörelsevidd de lagt till eller hur bred den är över tuttar och ryggen, det kan man ju mäta när man kommer hem med ett mönster men vore ju bra att få reda på det i affären så kan man ju lätt avgöra om det funkar eller ej.

Nu känner jag mig bara förvirrad, lite irriterad och en smula nedstämd för att jag fortfarande inte lyckas hitta något som passar mig!

5 kommentarer:

petra sa...

Hej vännen! Trist att du inte får det att funka... Men ge inte upp!!! Du kommer lyckas förr eller senare, det gör du ju alltid! Kram från ett molnigt Skåne

KlaramedK sa...

hejhej, ja jag begriper ingenting, om måtten stämmer skall kläderna väl sitta som handen i handsken...skall nog ta ett snack med en skräddare här i krokarna.

jag håller tummarna för att dina och kottarnas kläder skall passa i alla fall!

Änton sa...

Som dotter till en erfaren sömmerska, så tror jag nog att det är så att en klänning som är sydd efter ett mönster sällan passar direkt. Oftast krävs ett antal inpassningar i olika skeden av arbetet för att man efterhand ska kunna rätta till det som blir fel.

I många fall väljer min moder och jag att konstruera egna mönster genom att använda oss av redan befintliga kläder. T ex en tröja med rätt passform kan utgöra överdelen på en klänning. Sen kan man kanske använda mönster för kjolen och för att få tips om själva konstruktionen. Ett tips är att införskaffa en provdocka om du inte redan har en. Det är inte lätt att göra förändringar på ett färdigsytt plagg samtidigt som man har det på sig. Alternativet är att be B om hjälp, antingen som provdocka eller justerare...

Lycka till, du fixar det!

á Yeliqa sa...

Tråkigt när det inte blir rätt :( Jag har nästan slutat gå efter storleksanvisningarna på mönstret utan istället mätat mig och sen mätat mönstret för att se vilken storlek som är närmast (men då är det viktigt att lägga på lite för rörelsevidden).

KlaramedK sa...

Änton, jag har en provdocka och jag använder mönster för att spara tid...trodde jag! Sedan brukar jag tråckla ihop för att se hur det sitter, justera osv osv. Jag tycker inte man brukar få justera flera storlekar om man sägaer så!!

a´Yeliqa: hur mycket rörelsevidd lägger du till för att få ett snyggt plagg?