söndag 5 juni 2011

Morsdagspresent

stolt storebror, den största storebrorsan, som äntligen fick träffa sina syskon i lördags! På denna bild är twinsen 1 vecka gamla


nyfödda!!

Lille farbrorn och lillstumpan på neonatal, fredag morgon.
bild

Söndagen den 29e maj, morsdag och allt, blev tvinsens födelsedag!
Efter ultraljudet på fredagen som jag skerv om i föregående inlägg, så stannade jag till och handlade lite, jag slog till på en liten rosa kartong med ekologiska gelehjärtan för det for en tanke genom mitt huvud att "jag kanske är på bb på morsdag, kan ju vara trevligt att bjuda mig själv på något gott"....så tänkte jag inte mer på det.

På lördagen när jag kände mig tjock, höll jag på att baka morotsfrallor för jag tänkte att det kan behövas när jag kommer amma för då blir jag super hungrig....och när degen höll på att 2-stegsjäsa så slog det mig, "tänk om jag måste åka till förlossningen NU, då jäser degen i det oändliga"!
...jag sov 3 timmar nästan på eftermiddagen så brödbakandet drog ut på tiden...klart vid 02:00! och då for det genom huvudet "puh, jag hann i alla fall baka mina frallor" så gick jag och lade mig efter att först ha tittat på filmen "på smällen" och sedan "daylight"...två halvkassa filmer, speciellt den första!

...söndag morgon vaknade jag vid 0730-tiden och gick på toa, skulle lägga mig och slappa lite till men det blev 7 min, så kände jag att jag var tvungen att gå på toa igen för jag fick en sammandragning och blev kissnödig....på toa tilltog sammandragningen och jag satt och väntade ut den...gick tillbaka till sovrummet och skulle lägga mig igen...men ny sammandragning som nu gjorde ont i nedre delen av magen och jag var tvungen att springa på toa igen....så hade jag nog 3 sådana kraftiga sammandragningar...som nog var värkar eftersom de gjorde ondare och ondare och jag behövde springa till toa varje gång....hmmm...påminde mycket om min första förlossning hur den startade...då ville jag helst inte åka in till bb för jag tänkte att jag kanske kommer kissa/bajsa på mig före vi hinner dit...jag ringde min vän och klippan Johanna som nyss vaknat, klockan var 08:13, "nu är det dags" var allt jag sa sedan var det dags för ny kraftig värk med toabesök.....tog med telefonen och ringde förlossningen och förvarnade, "jag kommer snart, (mitt namn), det är tvillingar" sa jag och ny värk....undrade om jag kanske skulle ha en ambulans, Johanna körde från en av byarna, kvinnan jag pratade med trodde att det nog gick fortare att vänta på min skjuts, så undrade hon när jag hade min första värk. 07:37 sa jag.
-då är det gott om tid, svarade hon
-NÄ, DET ÄR DET INTE, sa jag, förlossning nr 2 gick på under 50 min, DET ÄR INTE LUNGT!
Då kom Johanna, tog min bbväska och hjälpte mig med skorna medan jag hade värkar....tog hissen, gick till blien, VÄRK, fortsatte till bilen, VÄRK, körde mot BB, VÄRK,....Johanna hade koll på klockan och konstaterade att det var mindre än 2 min mellan värkarna som var rätt långa och kraftiga...
"skit i rödljusen" stönade jag i bilen när vi körde genom ett tack och lov dött Lund en söndagsmorgon!!
08:43 körde vi på tornavägen.....framme vid BB, jag gick ur bilen, in till ringklockan VÄRK ("varför tar de så god tid på sig tänkte jag)
dörren öppnades
-vad heter du?
-klara, VÄRK
-kom skall vi gå till ett rum
-jag kan inte gå, känns som nästan en krystvärk nu..
-HALLÅ, KOM HIT OCH HJÄLP TILL!!! ....eller något dito ropade hon...ett gäng kom springades från fikarummet(?)
...vi gick till rum 9
-hjälp mig av med kläderna, sa jag, av med allt bara!
det sipprade FOSTERVATTEN
upp på sängen, så fixade 6st personal med allt möjligt, ultraljud för att kolla hur bebisarna låg och deras hjärtljud (tror jag)...journalen är det ALDRIG någon som har hunnit läsa före jag har fött, så även denna gång!
-"FULLT ÖPPEN"
VÄÄÄÄÄÄRK, Johanna sa att jag ville ha en spruta
-för sent!! (som vanligt!!)
LUSTGAS....som inte hann värka så jag hade OOOOOONNNNNT...även om de skruvade upp den märktes det knappt.
Jag hann säga till barnmorskan att jag inte har lust att spricka från norr till söder, hon skulle hålla emot med varma handdukar (och det gjorde hon)


KRYSTVÄRK nr 1 ....jag ylar och vrålar, huvudet kommer inte ut, värken tar slut, jag slutar trycka på...före det onda försvinner kommer NÄSTA KRYSTVÄRK, hop med fötterna och tryck för kung och fosterland och hålla andan...det onda försvann och ut kom en liten bebis, 08:56, föddes han.

..de klippte navelsträngen, och fixade med honom, de visade upp honom för mig och frågade om jag ville se?
-nej jag skall föda en till snart, svarade jag

FRI FRÅN SMÄRTA I 6 min

KRYSRVÄRK, jag kände mig matt men höll andan ändå och tryckte på, ...jag vet itne om huvudet kom ut då eller ej, men jag har för mig att det behöves en krystvärk till så var en liten liten tjej ute, klockan var då 09:02!

"den sanabbaste tvillingförlossning de varit med om" sa personalen och även en barnläkare som var nere och kollade till lilltjejen som vägde 2125g och var <2500g=neonatal och skall läggas in för extramatning var 3e timme...och båda var födda i vecka 36+5...dvs 2 dagar för tidigt=prematurer=att båda skall ha stöd mat var 3e timme! Killen vägde 2824g och båda var 46cm långa.
Jag skulle observeras på avd 44 pga att livmodern inte drog ihop sig så fort och att jag hade blött 1l på 3h efter förlossning vilket var en gräns för om man får åka till hotellBB eller avd 44.
RÖRIGT värre!!

...men först FRUKOST!! ...jag hade ju inte hunnit äta någon frukost hemma, även om tanken slog mig.

Det kändes underligt att föda på morgonen, jag hade föreställt mig att förlossnignen även denna gång skulle starta på kvällen/natten som tidigare...jag kände mig heller inte jätteintresserad av bebisarna så jag lät personalen ha dem så länge de ville eftersom jag vet att jag kommer ha såååå mycket tid med dem sedan så all tid utan dem var ju guld värd eller dito....och att jag var trött och att jag blödde en hel del och fick utstå värsta tortyr när barnmorskan hängde på min mage...fick ta lustgas för att hon skulle klämma på livmodern och se om mer koagel skulle komma ut efter att en jätteladdning kommit.....(då fattade jag hur det ska kännas med lustgas oxå!)

...jag var trött men ändå lättad för att vi hann till förlossningen och för att jag har en sådan otroligt bra vän och klippa för jag har ju gått med journalen i väskan i flera veckor nu....inte för att någon läser den före barnen föds!!

Nu börjar nästa fas...så kände jag!

...så började strulet, jag skrev in med lille farbrorn på avd 44, lillstumpan skrevs in på neonatal, men skulle bo med oss på 44an...de kom från neo för at stödmata stumpan och lille farbrorn fick mat på 44an....på kvällen bestämdes dock att jag och lille farbrorn skulle sova på neo för att det var närmare för barnen om det skulle hända något med lillstumpan. Barnläkaren som tittat på henne tidigare konstaterade ju dock att vi egentligen kanske inte skulle plats på neo men är man liten så är man och då finns det regler!!

Jag var dock nöjd, detta innebar att barnen sov i en sal med kloka sjuksköterskor som tog hand om kottarna så att jag fick sova! ...fast de kom ofta in med lilla farbrorn till mig vid 04-05-tiden så att han kunde amma...men det gjorde ju inget.

...jag/vi fick åka hem igår och idag fyllde de 1 vecka!!
Storbus och Lillbus hämtade oss på neo igår, pappa (!!) tog mina grejer och jag och alla mina 4 barn(!!) tog bussen hem med tvillingvagnen som vi ärvt av ännu en vän och klippa!

Tack och lov så fick jag permission i torsdags efter att ha sovit ca 2h den natten för barnen skulle då vara med mig pga att de väntade på flera bebisar som skulle bhöva vår plats i salen bättre...vilket jag har full förståelse för, och jag är ju inte förstagångsmamma!! ...men efter att ha gråtit och gråtit och förklarat min situation när kvällssköterskan frågade om pappa var med....ja, ni vet ju hur det ligger till, så var det verkligen rätt sjuksköterska, hon hade själv gått igenom en vårdadstvist och hade full förståelse!
Hon fixade in barnen på salen igen och gav mig 100% barnfritt hela kvällen och natten...var dock tvungen att sova där, men det ville jag ju....dessutom var jag ju beroende av amningspumpen var 3e timme!!
...jag cyklade hem och åt hos päronen, sedan körde jag till mig och städade....det hade jag ju tänkt göra när det blev bebisar istället...och jag har ju ingen annan som kan städa åt mig eller som vet var alla mina pinaler skall bo osv...det var systuga i köket...

efter sömn och barnfri natt, dock med två pumpningar så var jag back on track och redo för mitt nya liv.

----
när busungarna kom (som jag väntat på ända sedan morsdag....de var gulliga och skickade blommor till mig som kom till förlossningen!! ) och deras pappa så kändes det underbart! Storbus hade sagt när de de ringde mig efter att jag skickat mms på tvinsen, "mamma, va kul att bebisarna kommit!!)

28 kommentarer:

s*aker sa...

Jättegrattis till två så fina små bebisar! Så underbart med tvillingar :-)

Hälsningar Sara

MiMeLin sa...

Grattis till de små! Lycka till i fortsättningen.

Anna sa...

Stort grattis till tvillingarna, och du kunde inte få en bättre start än på Neo i Lund, där är de helt underbara, har själv tillbringat 3 månader där med mitt barn. Stort grattis!!

Design Rockermom sa...

Åh så härligt att de äntligen är ute och att du hann in i tid ;)

Stor kram till dig!

tösabiten sa...

Stort grattis till dina fina barn - både de små och de stora, så klart!

Vilken lättnad att allt gick fort och bra, du verkar ta allting på ett sådant bra sätt. Så självklart på något vis.

Fortsätt kämpa för dina storisar, tänk vad härligt med en stor barnaskara!

Ta hand om dig och de små!

Stort grattis igen!

Sue sa...

Stort grattis! Följer din blogg och tycker du är så himla stark och duktig :)
Sköt om er!

Mallaching sa...

Grattis, grattis, grattis!!!

Katarina sa...

Stort grattis! Vilka fina bebisar du fått - världens bästa morsdagspresent!

Lina sa...

Grattis!!!
Vad skönt att allt gick bra med förlossningen och att dom mår bra!!

Kram på dig!

Liten Lucky sa...

Wow! Vilken förlossning! Grattis till de underbara bebisarna!

Maria sa...

Stort grattis!

sorkmor sa...

Åh vilken resa, stort grattis till bebisarna iallafall :)

Singh sa...

Grattis till bebisarna, fint att du delar med dig av din resa. Vilken prestation du gjort och gör.

Allt gott!

RÄVENoRÄKAN sa...

GRATTIS!

Carro/mysigtdesign sa...

Jättegrattis till dina två små underverk. Allt stöd och lycka till er...

MemLin sa...

Stort grattis till bebbarna! Du har en härlig tid framför dig :-)

Jenny Wallentin sa...

Ja, efter ditt sms med Nils förlossning så minns jag OJ, vad fort, tänk då nästa. Och detta var ju en verklig upplevelse det med. Skönt att det ändå gick så pass bra med allt och att ni har fått komma hem. De är ju verkligen ursöta och Alfred ser ju så stolt ut!! Hoppas allt löper på bra och du vet var jag finns om du behöver det. Jag menar det! Om inte annat så hoppas jag på att vi kan försöka ses här framåt hösten.

Kram kram

Majtjho sa...

men så underbara. grattis till dig och barnen,

Nette/Rostis sa...

Stoort Grattis!!! Jisses vilken racer förlossning.

Linda sa...

Grattis! Kul att läsa om en "naturlig" tvillingförlossning, fick för mig att de flesta fick igångsättning/kejsarsnitt. Lycka till med bäsarna

Popcorn sa...

Grattis! Vad härligt att du fått ha alla fyra hos dig!

KLOCKARBARN sa...

Grattis till dessa söta små liv. Allt gott till er.

Linnea sa...

Stort grattis till din a fina tvillingar!

/bloggläsare

KlaramedK sa...

Tack för alla fina kommentarer!!

vi har det bra, lite trötta men det är så det är i början....saknar dock storebröderna som åkte efter en vecka.

á Yeliqa sa...

Stort, stort grattis!!!

Helena sa...

Stort grattis! Jättesöta små bebisar!

Hello sa...

Kära söta, vad gott att få läsa om dig och skruttsötarna! Som du märker har jag haft alldeles för mycket de senaste veckorna som kommer in hit först nu! Kram på dig!

Doris_Assar sa...

Åh vad fina!! STORT grattis!!