måndag 26 mars 2012

Gipsavtryck

Här kommer nu en TUT eller How to på hur jag gjorde mina gipsavtryck på mina små bebisar, har även gjort på mina större barn och de tyckte det var kul!

***


jag blandar trolldegen i min assistent, tycker det blir bäst så men elvisp eller för hand funkar säkert lika bra

grävde i skåpen och hittade några plastburkar, lagom stora för små händer och fötter, fördelade degen i dessa (all deg gick inte åt) så den var några centimeter tjock. För större händer och fötter tar jag lite tjockare deg, och man måste ju inte ha den i någon behållare heller, det var bara enklare så tyckte jag.


Tryckte ner lillans små fossingar i degen och sedan hällde jag allabastergips (panduro) i de färska avtrycken och lät gipset härda till sig i ca 30-45 min, lite längre för större och tjockare avtryck. Tog loss dem från trolldegen och spolade rent avtrycken från degen under en vattenkran. Tips är att ha en pensel (jag tog en vanlig mat-pensel) för att få bort all deg från alla små pilliga ställen mellan tår eller fingrar mm.
Efter degen var borta såg avtrycken ut såhär, se nedan.
Sedan tog jag bara sandpapper och slipade bort allt överflödigt gips, tog en blyertspenna och ritade svagt där konturerna gick så att det blev lättare att slipa bort "gjutgraderna".
Så här fint blev det!! ...nu är det bara montering kvar, tänker limma fast på svart papper eller svart tyg, använder då allroundlim från panduro...alternativt stenlim.

Lillans och lillbrorsans hand- och fotavtryck när de var ca 3 månader om jag inte mins fel

3 kommentarer:

Beas sa...

Kikar in för att berätta att en ny "Använd det du har" utmaning startar i april.

Hoppas att du vill vara med igen.

Kram Bea

Solhaga sa...

Tjusiga avtryck!!

/Helene

Frida sa...

Recept på trolldegen? :)

Jag provade att göra egen deg en gång och det gick inge vidare kan jag meddela...

/Frida